söndag 25 oktober 2009

Studiereser & Praktikförberedelse

V, 43. 19-23 oktober.

Nu är det dags att lämna staven och vildmarksdressen hemma. Sightseeing i Finland & Sverige med inhyrda "bussar".

En vecka som gick i nyttans och nöjenas tecken, måndag och tisdag så var det lugnt och fint med halvdagar och lite Jägarexamen studier. Men på onsdagen stack vi ut och första stoppet Svanstien, en by som ligger några mil norr om Övertorneå. Ett ganska okänt ställe som stor satsar på skidåkning och natur upplevelser, siktar på att bli nästa Åre. Där kan man göra det mesta inom naturturism och det finns en Skidanläggning med 16 pister, tre stora liftar. Klockrent för dem som tröttnat på de stora skidanläggningarna och till våran stora glädje så kommer det att vara After ski där i vinter. Så det är väll dags att lära sig åka skidor.

Efter Svanstien så bar det vidare upp norrut. Vi stannade till i min favorit by Pajala för lite snabb lunch, passade på att fynda på lågprismarknad, en As ful mössa som kostade 50 kr. Ni kan ju anteckna detta ni som är intresserade.

Full fart mot Rajama cirka 25 mil norr om Övertorneå. Riktigt stor skillnad väderleksmässigt, här uppe är det riktig vinter, snön ligger och nu känns det verkligen som Norrland. Riktigt fint, bara massa skog och ibland dyker ett hus upp mitt i ingenstans. Rajama ligger i Mounio som ligger precis vid gränsen till Finland. Där på en liten anläggning jobbar björn, en riktigt skön snubbe den mest jordnära liraren vi träffade på den här resan. Det första han gjorde var att bjuda på kaffe där vann han mitt hjärta. Rajama var ganska litet men hade sin charm, paket med vandring, skoter och snöskulpturring mm. Björn berättade om hur han fick stället att funka och vilka sorters turister som kom dit.

Utsikten från Rajamas fönster


Björn var även vänlig nog att låna ut sina två stugor till oss, även bastun. Vi drog över till Finland köpte lite öl och mat. Sedan var det bara att hoppa in i bastun och ha det gott.
Sov fint i stugan, förutom att jag blev väckt av min kollega Jesper som såg ett spöke. det stod en man bredvid hans säng och stirrade. När Jesper började veva mot gestalten så försvann den. Märkligt?..

Tidigt i ottan så hoppade vi in i bussarna och gled vidare. Nästa stop Harriniva på Finska sidan, Stor skillnad mellan Svenska och Finska anläggningar. Där har man satsat ordentligt, nästan för mycket det kändes som att komma till USA där allt ska överdrivas och förstöras.
Inte mycket att säga de hade allt som man kan ha på en "vildmarkscamp" 450 slädhundar, bubbelpool och stor kåta med restaurang.



































Finland ligger långt förre Sverige när det kommer till naturturism, där har man satsat. Och det har visat sig effektivt det kommer folk från hela Europa till Finland och det är fullbokat överallt. Charter flyg går direkt och det finns biltåg som går hela tiden under högsäsong. Det finns mycket jobb för en guide där borta, så det gällde att ta visit kort och se glad å duktig ut.
Efter ha fått en guidad tur runt anläggningen och gått ett varv på deras enorma hundgård så gled vi vidare.


Nästa Ylles, ett av Finlands största skidanläggning, mycket större Åre och sälen . Samma här, allt finns, dem som har pengar kan få en stuga på lyxnivå och en privat chaufför som kör en vart man vill. Här fick två i klassen praktik som skoter guider.
En utav lyxstugorna, dålig bild tyvärr.

Nu var det dags att vända hem igen och det behövdes. Började bli ganska less på att går runt och titta på saker.

Fredag.
Tidigt på morgonen tillsammans med den allmänna klassen. En stor buss inhyrd, 15 mil Rovaniemi!! Här kommer vi.
Rovaniemi är en "stor stad" som ligger en bit in i Finland
, otroligt många turister som kommer till Rovaniemi. Mest för att det är där tomten kommer ifrån.

Mycket kan man säga om Finnar men att lura folk till sig kan dem. För många år sen var det ett gäng finska entreprenörer som kom på idéen att skapa ett tomteland med budskapet att det är här tomten bor. Dem kom till Sverige först, närmare bestämt Övertorneå. Deras första plan var att skapa detta tomteland i Luppio som ligger en mil från Övertorneå. Men idéen ratades folk trodde inte det skulle fungera. Finnarna stack till
Rovaniemi där idéen togs emot med applåder och tomteland började byggas och är idag en magnet för turister och tusentals asiater och européer vallfärdar ditt varje år. Rovaniemi är nu mera känt på kartan och hela norra Finland tjänar på detta.

Ni förstår att man hade ganska höga förväntningar på tomtelandet. Oj vad besviken man blev, ungefär som att komma till lustiga huset på grönan fast sämre. Några stora hus med lite krimms krams och en tomte som man kunde ta kort på om man väntade i en kö i två timmar.














Efter att drömmen om den sanna tomte dog, så gled
vi vidare mot Rovaniemi centrum för en stads
vandring. Skönt att komma till hemmaplan igen en massa krogar och klubbar. Rovaniemi City är en student stad och deras största problem är att det finns för mycket tjejer och för lite killar.
Vi gled omkring och rekade sen va det hemgång.
Jag och några tappra vänner tog bilen direkt tillbaks till
Rovaniemi. Det blev en speciell kväll fast det är en annan historia på en annan blogg.


Länkar:
svanstein.info
rajamaa.com
harriniva.fi
Levi ski
Tomte land Rovanemi

lördag 17 oktober 2009

Överlevnad & Skogsbruk





Lågt blodsocker,tallbarrs teet smakar aska och en stor hög med snö har fallit från trädet rakt ner i nacken på mig. Välkommen till överlevnads övning i Kulmungi.

Efter att ha varit på en mysig lite semester hem till familj och vänner, så får vi på tisdagen beskedet att vi ska ut på överlevnads övning. Onsdag till fredag utan mat och utan snus, vi ska också bygga våra egna vindskydd som vi ska sova i.
Härligt! alltid bra att testa sig själv, allting blir lite svårare när man är kall och hungrig. Har tidigare gjort militärens överlevnads prov fast det går inte att jämföra, nu var det mer praktiskt och behagligt. fast jag var ändå lite förberedd på hur man skulle känna och må.

Vi drog ut tidigt på onsdagen. Efter en halvtimmes körning rakt ut i skogen så var det bara att börja vandra. Denna gång fick vi deltagare agera färdledare läsa kartan och välja väg. I överlevnads situation så gäller det att spara på energin så mycket som möjligt, så man väljer den enklaste och minst krävande vägen. Själv fick jag inte äran denna gång så det var bara att hänga med. Vår lärare Eva-lena gick med oss och undervisade samtidigt i spår och skogsbruk så det blev många stop på vägen. Intressant när man börjar se sig omkring efter spår och börjar lära sig lite vad det är man ser. Mycket djur som rör sig här ute i skogarna räv, älg, mårdhundar, ripor, iller och renar såklart.
Efter några timmars vandring så va det dags för läger, Vi hade delat upp klassen i tre grupper som skulle bygga sina skydd. Vi satte igång och gjorde det klassiska, ett slutande tak av granris, vi skulle nog lagt ner mer timmar på taket. För senare på natten så började det regna och taket läckte, tur att jag fick låna Lärarens sovsäck annars hade det blivit jobbigt. Vi fick i alla fall till en bra stockeld tillslut, som värmde bra. Och det serverades tallbarrs te, så det blev en ganska behaglig kväll. Sov inte så jätte mycket men jag hade det varmt och fint där jag låg inklämd mellan två håriga män.

Som sagt så började det regna på kvällen, fast det slutade innan vi vaknat. Min ryggsäck fick sig ett ganska coolt istäcke som jag fick hacka bort men det läckte inte in i den. Så ingen skada skedd, tur att jag hade kängorna under sovsäcken det hade inte varit trevligt att stoppa ner fötterna i blöta kängor det första man gör på morgonen (dagens lärdom: ha alltid kängorna skyddade).

Det var en behaglig morgon elden hade inte slocknat så vi satte på en kanna tallbarrs te och drack oss varma. Tallbarrs te är riktigt bra, man får mycket energi av det och minsta lilla är bra i såna här lägen. Det är också väldigt enkelt, vatten en massa tallbarr låt koka i 15 min sen är det bara att dricka. Det är alltid bra med varm dryck kroppen behöver inte slösa energi på att värma upp det. Och det är motivations höjande när man inte har nåt annat.
Nu var det dags att bryta lägret, vi brände upp vindskydden på stor bål inte lämna spår i skogen. Sen var det bara att ge sig av igen, nu började man känna av hunger och vandringen gick lite tyngre och tog lite längre tid. Man märkte till och med viss irritation hos vissa, men inget allvarligt.

Vår lärare hade även "dåliga" nyheter, vägarna var ner isade och svårframkomliga.På fredagen så skulle vissa i klassen göra ett arrangemang med en folkhögskola från Österlen, det krävde vissa förberedelser och nu med tanke på vädret så var vi tvungna att avbryta övningen så att dem skulle hinna förbereda.
Fast för att komma till bilarna så var vi tvungna att gå, så det var inte klart än. Vi fortsatte som dagen innan och gick på, när jag går där och sköter mitt så ser jag hur kompisen framför mig ramlar fram och börjar ta sig på benet. Han säger att han skadat foten och inte kan gå själv. Klassen började genast att bygga en bår av slanor och jackor, sen var det bara att börja bära. Vi var ganska nära en väg där han skulle kunna bli upphämtad, i nästan 500 meter bar vi stackaren innan läraren sa att han kunde sluta låtsas och det visade sig att allt varit en simulering. Måste passa på att gratulera Erik för en fantastisk show, ska jag va helt ärlig så anade man att det hela var skådespel när läraren skrattade i bakgrunden och inte gjorde nåt för att hjälpa till. Rolig övning som vi klarade av med bravur.

Resan fortsatte med spår tittande och dylikt, sen kom vi till en liten by där läraren vuxit upp. Vi fick komma in i familjens kåta och där bjöds vi på korv med bröd och kaffe. Där avslutade vi övningen och begav oss hem till det trygga internatet.





















Bilderna är tagna av: Oskar phil & Henrik jonsson.

tisdag 6 oktober 2009

Geomorfologi & Ekologi


Minusgraderna och frosten knackar på kåtans "dörr". Ingen eld som värmer på grund av ved brist. Två sovsäckar som alstrar kyla, även vår maskot Hasse fryser. Välkommen till Geomorfologi & Ekologi med Rolf Lahti.

Den än så länge mest intressanta vecka vi gjort enligt mig. Än en gång fick vi äran att jobba med den eminenta Rolf Lahti, karlen som vet allt värt att veta om växter, djur och landskap. Veckan började med teori i klass rummet, frågor som varför ser vårt landskap ut som det gör och varför är ekologi viktigt gicks igenom. Mycket info, det gällde att vara med!. Har nästan fyllt blocket med anteckningar. De tre första dagarna satt vi i klassrummet och gick på små turer nära Övertorneå. Sen torsdag till fredag så gled vi till en ekopark som heter Rautiorova.

Ekoparker är ett projekt som Sveaskog har startat. Sveaskog har 36 Ekoparker runtom i Sverige. Det handlar om att bevara urgammal skog. Så att djur, svampar och insekter som lever i dessa biotoper ska kunna fortsätta finnas och berika vår flora. I dessa ekoparker kan arter leva i lugn och rå för att sedan spridas vidare ut till omvärlden om så vill. Ett perfekt ställe att vandra i, många av träden är flera hundra år gamla och det finns fina vandringsleder som är väl markerade. För mer info så kan man gå in på Sveaskogs hemsida. Ekoparker.

I parken så satte vi upp skolans finna Kåta, tyvärr så tog vi inte med oss ved så att det räckte natten igenom. Jag hade två sovsäckar med mig som båda var helt värdelösa, det blev en kall natt. Min tama råtta Hasse som jag alltid har med mig ut på tur, låg ute och sov. Han var genom frusen när jag kom ut, det hade varit 15 minus under natten. När vi fått igång elden så ordnade sig det hela och jag tror han klarade sig utan kylskador.
Vi gjorde mat på stor morrikan (En stor stekpanna i gjutjärn) så det blev riktiga festmåltider. Kyckling wok och palt med blod pudding kan inte bli bättre, självklart så tillkommer kaffe kokat med kaffe panna. Man är inte människa förens man fått sin första kåsa med kaffe.

Min kära käpp var med än en gång och visade sig komma väl till användning när tex Rolf skulle peta i rävbajs så fick han vara med som verktyg, vilken ära!.
Min nya käpp har en så länge visat sig vara en god följeslagare Redan första veckan gick jag ut i de norrländska skogarna för att hitta henne. Valet föll på björken, stark och lätt i vikt. Måste säga att det är den finaste staven jag haft har till och med ristat in yin yang på knoppen.
Tanken är att staven ska följa med mig dessa två år och sedan resten av mitt liv och om gud vill så ska jag precis som min kära Morfar gjorde med sin En stav. Skänka den till mitt barn barn EXAKT!!!

Stort tack till Rolf Lahti som gjorde det hela intressant och väldigt lärorikt.



Rolf försöker förklara för oss vad de olika lagren i jorden betyder och varför det ser ut som det gör.



Klapperstens fält eller djävulens åkrar. Ett spår efter inlandsisen som drog sig bort för 10 000 år sen.


Att gå omkring med Rolf ute i naturen får en verkligen att se med nya ögon.
Man kan inte gå en meter utan att han böjer sig ner och berättar om olika växter och dess livscykler.


Dom röda markeringarna längs leden intresserar även Björnen som varit framme och klöst.

Jag, Hampus och Jesper står och njuter av utsikten från ett brandvaktar torn

Morgon frosten ligger men det stoppar inte Naturguiderna =)

Hasse ligger och värmer sig vid elden efter en kall natt.

Att sätta upp en kåta i mörker är inte någon lek

Fin utsikt.

En fin solnedgång får avsluta detta inlägg...