Kniv kungen Sixten Kesiu behövde hjälp. Han hade lovat Svanstien Skie att ta hand om en grupp på sin renfarm, en fredag och lördag. Gruppen var ett sotar företag från Stockholm som skulle vara uppe i Lappland i tre dagar och få se "vildmarken".
Sixten Kesiu som vi har i knivslöjd frågade klassen om hjälp. Vi ställde såklart upp och det lät som att dem blev nöjda. Själv så var jag inte med på fredagens evenemang utan hjälpte till på lördagen.
På fredagen så va gruppen på 40 personer och då ställde nästan hela klassen upp att guida, på lördagen så var gruppen bara på 18 personer varav 5st va barn. Vi var då bara 4st som hjälpte till att guida.
Det första vi fick göra var såklart att förbereda, jag fick slänga på mig en Same dräkt och börja ordna med tipsrundan. Kåtan var redan uppslagen från fredagen så det var inte så mycket jobb.
Gruppen kom med buss och vi drog igång på en gång, Sixten berättade lite om same kulturen och om ren skötsel. Han berättade att för att få bära same dräkt så var man tvungen att ha samiskt blod. Där stod jag bredvid med full mundering. Det blev lite konstigt sen när barnen frågade vart jag kom ifrån och om jag var same, jag fick dra till med att jag var same i hjärtat och att jag inte hade en komplett dräkt på mig, vilket var godkänt för samerna.
Efter detta så gled vi in i renhänget där vi visade hur man vallade renarna och räknade dem.
Man börjar med att leda renarna in i en liten hage och sedan så får man fånga in en ren och förra fram till Sixten som ser på renens öra vilket märke den bär. Alla renägare har sina egna märken, man snittar öronen på dem när dem är kalvar och en rutinerad same kan se på flera meters håll vilken ren som tillhör vem.
Det är ganska roligt att se när min vän Oskar, en rugby spelare på 90kg muskler flyger runt som en vante efter renarna. Man tar dem vid hornen och sen är det bara att hålla emot. Dem riktigt starka renarna behöver man vara två personer förr att hålla fast.
När man fångat en ren och Sixten har tittat på märkningen så ropar han ut vilket kön renen har och vems den tillhör. Jag fick uppgiften att anteckna detta och repetera så att han hör att jag förstått. Efter det så leder man in renen i ett annat hägn och så fångar man en till.
Man kan ju tänka sig vilket jobb samerna har när det handlar om tusentals renar.
Sen gled dagen på med tipsrunda, lasso kastning, renride och avslutningsvis så fick gruppen hoppa in i kåtan där det bjöds på kaffe och man fick titta på samiskt hantverk och lyssna på en saga om samen Enok och hans liv.
En riktigt skön dag, guidningen funkade riktigt bra. Det är skönt med en sån där liten grupp och det är ännu lättare när det är barn med. föräldrarna bli nöjda bara barnen är glada och barnen blir nöjda om det finns en ren i närheten.
onsdag 2 december 2009
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)